Epolets – Діти моря (Рецензія)
Рецензії

Epolets – Діти моря (Рецензія)

1 листопада гурт Epolets презентував четвертий альбом «Діти моря», який став першим повністю україномовним лонг-плеєм гурту. Платівка складається з 8 композицій, чотири з яких були вже відомі як сингли. Подробиці – далі у рецензії.

Одеський рок-гурт Epolets існує з 2012 року, за цей час музиканти створили три альбоми, декілька синглів та кліпів. Останні роки гурт активно виступає як в Україні, так і за її межами на популярних фестивалях національного та міжнародного масштабу. До складу гурту наразі входить чотири учасники, серед яких: Павло Варениця (вокал), Андрій Головерда (гітара, бек-вокал), Ігор Смирнов (ударні), Володимир Ступенчук (бас).

LP «Діти моря» поєднує класичне звучання гурту та новизну кількох саунд-продюсерів, що приймали участь у формуванні альбому. Що стосується його назви, то вона підкреслює походження музикантів та любов до рідного міста Одеси. Лейтмотивом платівки є море, що червоною ниткою проходить від початку до кінця лонгплею, а обкладинка диску вдало доповнює ідею.

Альбом починається з короткого інтро, де шум морських хвиль під гітарні рифи створює відповідну атмосферу. Вже за мить лунає перша пісня «Копі паст», що є закликом гурту проти технологічного прогресу та глобалізації. Композиція досить динамічна, гітарні партії вдало заповнюють простір, а Павло Варениця додає брутальний, місцями агресивний вокал. Одразу стає зрозуміло, що нова платівка виконана в кращих канонах масової рок-музики і учасники Epolets не збираються далеко відступати від класичного для них формату.

Пісня «Діти моря» – квінтесенція альбому, беззаперечний хіт, аранжування місцями нагадує стилістику останніх робіт O.Torvald. «Місто спить» – ще один знайомий сингл гурту, лаконічно вписується в нову платівку. Якісна динаміка, велика кількість електроніки та характерний вокал роблять пісню однією з найсучасніших композицій альбому. Не обійшлося і без хору на програшах, що лунає в кожній другій пісні сучасного рок-гурту.

«Океан» та «Напої мене» – рок/пост-гранж композиції, що в черговий раз нагадують слухачу ідею та стиль платівки. «Рідина» – одна з найкращих композицій альбому, де музиканти якісно попрацювали з простором. Через це трек не видається позитивно переповненим і слухається на одному диханні.

«Я хочу бути з тобою» – ще один вдалий сингл, який раніше готував публіку до появу довгоочікуваного альбому. Слова, які легко запам’ятати, якісний бридж та потужна динаміка роблять композицію однією з найяскравіших у платівці.

«Одна» – завершальна лірична композиція. Пісня створює романтичний настрій та є вдалим вибором для останнього треку в альбомі.

У цілому альбом «Діти моря» вийшов дуже динамічним та насиченим кольорами. Варто зазначити, що пісні до платівки відбиралися дуже ретельно і саме це вплинуло на її цілісність. Не дивлячись на це, в альбомі є і слабкі місця. Електронна складова релізу не містить жодної новизни для 2017 року, а наявність хору в багатьох піснях не вказує на готовність гурту до експериментів. На дефіцит креативу натякає і тривалість пісень/альбому. Можливо, така і була мета музикантів – створити класичний роковий звук і наповнити це українською мовою. Але в наші дні цим навряд чи когось здивуєш.

Якість запису платівки досить висока, хоча інколи вокал звучить дещо відокремлено. Місцями композиціям не вистачає простору, не слід забувати, що будь-яка музика повинна «дихати».

Вже 10 листопада Epolets розпочнуть тур в Дніпрі в підтримку альбому «Діти моря». Для киян презентація нового альбому пройде 17 листопада у клубі Sentrum.

Оцінка: 7,5 з 10